П`ятниця, 19.04.2024, 18:00
Вітаю Вас Гость | RSS
Форма входу
Чат Клеваня
Кликни
Погода в Клевані
Погода в Украине
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 40
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Букмекер
Пошук

Клеванський офіційний сайт

Головна » 2010 » Липень » 15 » **
14:30
**
Найкращого тракториста України виховали в Клевані

Учень Клеванського професійного ліцею Володимир Ярмольчук нещодавно став переможцем всеукраїнського конкурсу серед трактористів-машиністів сільгоспвиробництва, яке проходило у селі Гуща, що на Вінниччині. За 57 років існування ліцею це перше досягнення такого рівня.

З Володимиром Ярмольчуком познайомились на подвір’ї Клеванського ліцею, де він навчається на третьому курсі за спеціальністю "тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва”. Перемогою на конкурсі трактористів задоволений, сподівається, що це допоможе йому у подальшому навчанні. А ще каже, що найбільше його досягненням пишається батько, теж тракторист, який і привчив сина до техніки.
— У батьків була можливість "пристроїти” мене десь в інститут, але я сам захотів йти вчитись в ліцей на тракториста. Люблю цю справу та й тут колись вчився мій тато, — розповідає переможець всеукраїнського конкурсу серед трактористів-машиністів сільгоспвиробництва, учень Клеванського професійного ліцею Володимир Ярмольчук. — Змалечку з батьком біля трактора. У три роки я вперше завів трактор, а в п’ять — вперше на ньому поїхав під наглядом батька.
Володимир планує по закінченні ліцею продовжувати навчання у Львівському аграрному інституті, а потім повернутись у рідний Шпанів продовжувати обробляти батьківську землю.
— Не хочу в місто, мені подобається працювати на землі. Може, потім стану фермером, — продовжує Володимир Ярмольчук.
Про майстрів, які навчають справі в ліцеї, говорить з посмішкою.
— Та нормальні вони мужики. Бувають часом строгі, бувають не дуже. Але вони не відстануть, поки ти не навчишся працювати так, як потрібно. Свою справу вони люблять, аби їм ще нормальну зарплату платили за те, що вони нас вчать професії... — додає Володимир.
У ліцеї кажуть, що останнім часом немає проблем із набором учнів на сільськогосподарські спеціальності.
— Сьогодні багато тракторів є у приватних господарствах. Тому у нас і збільшується набір учнів. До нас йдуть, аби навчитись працювати, отримати водійське посвідчення, — каже майстер виробничих дисциплін Клеванського професійного ліцею Анатолій Купець. — Та й подібні конкурси покликані підняти престиж професії та привернути увагу до вирішення проблем в галузі, яких сьогодні вистачає.
Найбільша проблема, за словами керівництва ліцею, — це нестача сучасної техніки. Дітей вчать майбутній професії, використовуючи стареньку техніку: трактори і комбайни, які дістались у спадок з радянських часів.
— Найновіший трактор у нас 1991 року випуску — говорить директор Клеванського професійного ліцею Борис Панчук. — Нам потрібна сучасна техніка, аби готувати фахівців. Але навіть попри всі труднощі, завдяки ентузіазму колективу все ж вдається виховувати хороших спеціалістів.
Олексій КРИВОШЕЄВ.

Переглядів: 2523 | Додав: Rambo | Рейтинг: 2.7/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Анализ сайтов, проверка тиц, pr Яндекс цитирования бесплатный счетчик
счетчик бесплатно Український рейтинг TOP.TOPUA.NET